11-15

11. nap Nem baj, ha maradt mára is a a tegnapi szívességből! Nyugodtan fejezd be! Közben igyatok meg egy kávét vagy egy teát, borozgassatok és beszélgessetek! Ne chateljetek!!!! Beszélgessetek személyesen! Miért jó másoknak szívességet tenni? Nagyon egyszerű. Aki segít másoknak, azt kedvesebb embernek tartják. A kedvesnek tartott emberek több baráttal tartanak kapcsolatot, több segítséget kapnak, ha szükségük van rá. A szívességek kifizetődnek, és örömet okoznak neked is. A jóság az ember legfőbb képessége!  Gyakorold, mielőtt elfelejtődik! 

Szép mosolygós napot neked!


12. nap Tudod mitől jó, egy jó ember? Persze, már gyakoroltad a jóságot... de TUDOD mi tesz igazán jó emberré? Írd le! Rakd ki a hűtőre vagy ahol neked tetszik. 

Melyik tulajdonság gyakorlásával kezded ma?

Találj ki valami kreatívat! :)

13. nap  A ma legnagyobb félelme, hogy a kedves embereket sokan kihasználhatónak hiszik. Ez azonban nem kell, hogy igaz legyen. A kedvesség mindig kétoldalú kell hogy legyen. Csak akkor tudsz kedves lenni másokhoz, ha önmagaddal szemben is kedves vagy. Vagyis csak azt tedd másokkal, amit te magaddal szemben is méltányosnak tartasz. Ma gyakorold a méltányosságot. Mit jelent méltányosnak lenni? Hogyan valósítható meg ez a mindennapokban? Milyen áldozatot kellene ahhoz hoznod, hogy a kedvességed párosuljon a méltányossággal? Ugye, hogy nem is olyan egyszerű? 


14. nap Ki milyen értéket képvisel a te értékrendedben? Hol áll az anyukád? Hol te magad? Hol van a helye a gyereked tanárának? Hová teszed a hajléktalant? 

Tudod ha van sorrend, már eleve rossz. Nem lehet besorolni az emberek. De az állatokat sem. Mindig az a legfontosabb, akinek az adott pillanatban a legnagyobb szüksége van rád. Ha egy növényed haldoklik, akkor most ő a legfontosabb. Ha a barátod kocsija lerobbant, akkor övé az elsőbbség. Az élet legnagyobb kihívása az, hogyan tegyünk jót úgy, hogy ne ártsunk vele a másiknak. Legyen az egy fa, vagy egy béka, vagy a legjobb barátod. A jóság tudománya ebben rejlik. Lassan megérzed, ahogyan a szeretet önkéntelenül áramlik benned. Ez a legjobb módja annak, hogy mosollyal teli emberé válj. :-)

15. nap A kedvesség, az udvariasság annak az embernek az önkéntes áldozata, aki felismeri, a mások határait tisztelnie kell, ami egyetlen módon lehetséges, ha megtanulja önmagát korlátozni. Az önkorlátozás képessége az önismeret legmagasabb formája. Annak a belátása, hogy a másiknak is vannak vágyai, a másik is élni akar és a másiknak is ugyanannyi joga van, mint neked. Ha körülnézel, erre csak nagyon kevesek. Elég részt venned a napi forgalomba, hogy lásd, ma csak kevesen vannak ezen a magas szinten. Ma milyen önkéntes áldozatot hozol a béke, a mosoly érdekében?

Összefoglalás: Talleyrand valahogy úgy fogalmazott, hogy az érték abban rejlik, ha nem elveszel másoktól, hanem megdolgozol érte. Ma divat kijelenteni, hogy az élet tartozik nekünk. Mivel is? Miért is? Mit adtál az életnek, hogy követelj? :) 

Vissza a játék elejére                                                                                A következő 5 napra