Darabok

2021.12.03

Közeledik a karácsony. Pár éve még azt írtam, az év egyetlen olyan időszaka, amikor olyan jók vagyunk, amilyenek egész évben lehetnénk. Mára már ez sem igaz. Már nem vagyunk olyan jók. Apró csomagokat hagyunk el az utcán, hogy jót tegyünk, miközben ugyanolyan alpári módon viselkedünk, mint az év bármelyik napján.

Miközben azt tanuljuk, hogy emberként lelkünk minden darabját egységbe forrasszuk, talán soha nem voltunk ennyire szétesettek.

Olvasom a face hozzászólásokat...és nézem az adatlapokat. Miközben leírod, hogy épp most tettél egy titkos Mikulás csomagot az egyik intézmény elé, a közlekedős oldalon acsarogsz, hogy mit képzel az a kamionos, hogy előtted mer menni, amikor te sietsz. Miért? Ő nem?

Érted már?

Az egyik pasi fröcsögve őrjöng nekem, hogy rossz fának nem lehet jó gyümölcse, majd az adatlapján ott van, hogy mennyire szeretne egy VW Bogarat, olyan igazit, nem az újat. Tudod, azt Hitler terveztette...

A fenti mondatot amúgy Jézusnak tulajdonítják...amit biztosan nem mondott. Ugyanis ez skatulyázás. Az a Jézus, aki meggyógyította a leprást, aki az akkori hit szerint kb. a mai koszos koldus, aki még erőszakos is, biztosan tudta, hogy az emberek nem csak rosszak, és nem csak jók. Mindannyian kicsit ilyenek és olyanok is vagyunk.

Szeretők és szerethetők. Képmutatóak és önzőek. Thomas Jefferson leírja az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozatban, hogy minden ember egyenlőnek születik. És már javítja is önmagát, hogy a törvény előtt egyenlő és bárki egyformán számíthat a törvény védelmére.

Ugyanitt van szó arról is, hogy Isten minden embert természetes jogokkal ruházott fel. PL. Az élethez és a szabadsághoz való joggal. És Isten olyan részrehajló lett volna, hogy minden más teremtményétől ezt a jogot megtagadta? A valódi filozófia kritériuma, hogy minden élőlényre igaz legyen.

De valahogy már ember és ember között sem igazak ezek a jogok. A ner-lovagoknak valamiért több joga van. Pista bácsinak a szomszédból meg kevesebb.

És 2000 év eltelt Jézus óta. 2000 olyan év, ami úgy tűnik, semmivel bölcsebbé nem tette az emberiséget.

Még mindig nem érthető, hogy az emberiség....TE MAGAD vagy.

1987 óta állítólag új világot építettünk itthon. Hogy tetszik a műved?