Fejétől bűzlik a hal!

2020.09.15

Te nem érzed becsapva magad?

Nem tudom, ki hogy van vele, de lassan 35 éve annak, hogy egy jobb életet ígértek nekünk. 

De nem lett jobb.

Én annak a szerencsés korosztálynak vagyok a tagja, akiket még gyerekként a szüleik nem ellenőriztek félóránként mobilon, nem volt nyomkövető a nemlétező telefonomon, mégsem aggódták halálra magukat a szüleim, hogy hol ez a gyerek, amikor esténként tizenévesen egyedül vittem le a kutyát sétálni.

Nem, nem a Kádár érát sírom vissza. Bár a legvidámabb barakkban nem volt rosszabb élni, mint most. 

Igaz, nem lehetett saját cégem, de nem is nézte ki magának senki a kormányközeli körökből, hogy aztán a nehezen felépített céget áron alul elorozhassa, ahogyan az elmúlt években jócskán volt rá példa.

Igaz, nem szaladgálhattunk ki kávézni csak úgy Bécsbe, de nem is lógott az adóhivatal mindenkin, hogy aztán a piti esetekben példát statuáljanak, míg a nagyokat egyszerűen se vegyék.

Igaz, nem volt ennyi pénz autóutakra, de nem is loptak el belőle ennyit, még arányaiban sem, és amikor véletlen kiderült - mert épültek villák az M7- re szánt anyagból rendesen-, akkor nem károkozásról beszéltek, hanem lopásról, amúgy meg pont ugyanúgy eltusolták persze, ha lehetett.

De azért akkora pofátlanságot mégsem mertek elkövetni, mint manapság, amikor is pl. a 4es metrónál több milliárd tűnt el,... több, mint amennyibe az egész beruházás került. Igaz azt sem értem, mi a jó fenéért kerül egy milliárdba egy méter(sic!) úttest egy ilyen nem túl hegyes- völgyes, de annál laposabb országban, mint a miénk.

A lapossága sajnos már nem csak földrajzilag igaz.

Mi is hiányzik személy szerint nekem?

Az alapértékek.

Na, nem az agyonplakátolt, és a valóságban semmire sem becsült családról és hitről beszélek.

Ennél sokkal mélyebb erkölcsi válságot élünk át.

Vannak nagyszájú és agresszív fiataljaink, és persze véneink, de nincsen valóban határozott fellépésű, (öntudatos) felnőtt példakép a gyerekeink előtt.

Új isten van, miközben elvárják tőlünk, hogy a régit imádjuk.

Tisztelni azonban csak az aranyborjút lehet. Kár, hogy annyira sekélyes a történelem - és ezek szerint a hittan - tanításunk, hogy nem ismerik a végkifejletet:

A történet maga, hogy mivel Mózes sokáig volt fenn a hegyen, a nép elbizonytalanodott- akárcsak ma- , ezért elhatározza, hogy készít magának egy Istent, amit követhet.

Áron - minő érdekes egybeesés!-, kihasználja a bizonytalanságot, és begyűjti az összes aranyat, ami az embereknél talál, hogy egy aranyborjút öntsön belőle, ami majd kivezeti a népet Egyiptomból. 

(Talán csak én asszociálok egy mai szervezetre?)

De úgy látszik az emberiség semmit sem tanult a bibliai idők óta, és ma is bedől ugyanannak a régi trükknek.

Nagy ünnepséget rendeznek az új istennek, az aranyborjúnak- akárcsak manapság csak ma aug. 20-nak hívják, és nem István királyra, hanem inkább kissé későbbi korokra, a kenyeret és cirkuszt idejére gondolok, bár talán jobb példa államalapításunk helyett a modern cirkusz, a focimeccs, a sok új templommal.

De visszatérve az eredeti sztorira...Jehova persze felkapja a vizet, és Mózest visszaküldi, hogy nézd már meg mit csinál a sok balfék, egy aranyborjút imádnak, megfelejtkezve isteni törvényeimről!

Még mindig nem ismerős?

Mózes leérve földhöz vágta a kőtáblákat, amire az isteni törvényeket írta, és haragjában 3000 embert lemészároltatott.

Érdekes, hogy Áron nem volt köztük...