Minek neked a 10 parancsolat?

2020.12.18

Minek neked a 10 parancsolat?

Amikor még a felét sem vagy képes betartani?

Te melyiket tojod le nagy ívben? :) Csak magadhoz légy őszinte! Engem nem érdekel! :)

I.Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!

II. Isten nevét hiába ne vedd!

III. Az Úr napját szenteld meg!

IV. Atyádat és anyádat tiszteld!

V. Ne ölj!

VI. Ne paráználkodj!

VII. Ne lopj!

VIII. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!

IX. Felebarátod házastársát ne kívánd!

X. Mások tulajdonát ne kívánd!

Hogy állsz?

Érdekes a téma, főleg ha emlékszel arra a mondatra a Bibliából, hogy új parancsot adok néktek, szeressétek egymást, mint önmagatok. Ezt meg Jézus mondta. Szóval, akkor most van 10 parancsolat, vagy nincsen? Vagy csak egy van?

És mi van, ha ezek soha nem is léteztek? Hiszen bármennyire kőtáblába faragták, berakták az arany frigyládába, mégis elhagyták!

Persze viccelhetünk rajta, hogy mit is várunk a pasiktól, azt sem találja a többség a hűtőben, ami a szeme előtt van...

És igen a zsidó alapú katolicizmus  kifejezetten férfi központú.

De mi van, ha Istennek több esze volt, és kicsit mai szemmel teljesen mást jelentenek ezek a parancsok?

És vajon biztos, hogy egy feletted és rajtad kívül álló istenre céloz mindez?

Mi van, ha valójában ezek teljesen mást jelentenek?

Játszunk el vele egy kicsit!

Ki az úr az életedben?

A saját igazi valód, mely Istennel egy, mindegy milyen Istenben hiszel.

Vagyis:

  • szeresd önmagad, tetteid saját lelked legfelsőbb, belső parancsait kövessék.

Amit mondasz, az a teremtés része. Az Isteni rész minden ember sajátja. Amikor beszélsz, jövődet, közös jövőnket teremted. Amikor erőszakos filmeket nézel, a jövőbe avatkozol bele negatívan.

  • csak olyat mondj, aminek a létrehívását vállalni tudod. Készen állsz vállalni érte a felelősséget.

Ahhoz, hogy lelked iránymutatását követni tudd, önmagadba kell mélyedned, melyhez időre van szükséged..

  • legyen egy órád naponta, amit meditálással, feltöltődéssel, tetteid és szavaid felülbírálásával lelked megtisztításával töltesz.

A modern időkben mennyire vagy tisztában azokkal a dolgokkal, amit megelőlegezünk? Mik ezek?

Tegnap is hallottam egy kliensemtől, hogy a tiszteletet ki kell érdemelni. OKÉ. Ezek szerint te bemész a boltba, nem köszönsz, odavágod az eladónak, hogy azt akarom, fizetsz és távozol. Majd panaszkodsz a facén, hogy mekkora bunkó volt veled a boltban a csaj. Ki kezdte? Ha ártó szülőként tekintesz a saját anyádra- mindegy milyen volt, oka van-, akkor önmagad létét is megkérdőjelezed. Ezzel elásod az ősbizalmad, aztán pityeregsz, hogy téged senki sem ért meg.

  • a szüleink tisztelete nem azonos a meghunyászkodással, viszont alapja önmagunk tiszteletének.

Olvasom a kutyás csoportban a hozzászólásokat. Fel kéne kötni, az ilyet- írja az egyik. Megérdemelné, hogy őt is kikössék, folytatja a következő. Golyót neki, akasszuk fel stb.stb. Mindezt a krisztusi szeretet jegyében...hogyan várod el mástól a jóságot, ha te magad nem előlegezed meg? És mindeközben állatokat senyvedtetünk csupán azért, mert nekünk jogunk van, hiszen Isten az embernek adta a teremtményeit... De vajon azért, hogy kihasználja őket? Ha már annyira húst akarsz, vegyél tanyasi kapirgálóst, térjünk vissza az ősi tartási módokhoz, amikor a malacokat még a kondás vigyázta a bükkösben. Amikor a teheneket naponta kihajtották, amikor a libapásztorok még megéltek.

  • Ne ölj, sem embert, sem állatot. Lassú halállal- rossz körülményekkel, meg pláne ne!

Milyen érdekes, hogy a következő parancs sem nevesíti, hogy csak emberrel, asszonnyal, férjjel, ne tedd! A ne paráználkodj a gyermekek biztonságban való felnevelkedését és a leszármazotti sor tisztaságát is jelenti. Ma gátlástalanul majommal, lóval, kutyával, disznóval közösülnek. És sokak szerint ez elfogadható! Lehet, hogy maradi vagyok, de szerintem nem. Ez beteges!

  • Saját fajtádból válassz partnert és hűséggel járd az utatok.

Olvasom a statisztikát. Elkeserítően sok a lopás, a rablás. Mit is tesz, aki lop? Olyan vagyonra, bármire tesz szert, amiért nem dolgozott meg. A tolvaj tulajdonképpen lusta. Nincsen kitartása elérni amit akar, hanem egyszerűen elveszi attól, akinek volt. Nem csak a jelent, de a jövőt is ellopja. Nem csak magát a tárgyat veszi el, hanem ellopja azt a sokéves kitartó munkát is, ami a tárgy mögött van. A tolvaj, az idődet lopja el, amit soha senki nem tud már visszaadni. Lélekszinten megkérdőjelezi a másokba vetett bizalmadat. A bizalom a legnagyobb tőkénk. Ahol ezt hagyják elveszni, az a társadalom óhatatlanul is halálra ítéli önmagát. A hosszú távú következményei ugyanis szerteágazóak és szinte beláthatatlanok. Lásd a járvánnyal kapcsolatos hitetlenkedéseket, az oltásellenes mozgalmat.

  • Ne lopj.

Egyáltalán hányan ismerik a 8-at? Ne hazudj és mások becsületében kárt ne tégy...Vagy az a kis izé a facén szerinted nem számít? Hiszen csak pár ezren látják... Vajon ugyanígy megaláznád a Főutca közepén is? Ha igen, kérlek gyorsan fordulj pszichiáterhez. Bármit teszel, kérdezd meg magadtól, te mit szólnál hozzá, ha veled történne?

  • amit te magaddal nem tennél, mással se tedd.

Tudom, ma jó móka a párcsere. Pedig nem az. Amikor felborul az egyensúly egy baráti társaságban, akkor az egész erőegyensúly átalakul. Ezzel még nem is lenne baj, ha mindez békés lenne. De nem az.

A cserebere következménye is a mozaikcsalád. Egy idő után már alig lehet követni, ki kinek a rokona. Vajon mit szólnál, ha a fiad beállítana az exed lányával, aki mellesleg a te fiad apja?

  • Ügyelj a kapcsolataidra és tetteid következményeire.

A tizedik helyett egy újat javaslok:

  • Jézus nem érted halt meg, hanem miattad!

A tesze-toszaságunk miatt, amiatt, hogy már kétezer évvel ezelőtt sem volt bátorságunk kiállni egymásért, és ez sajnos azóta sem lett jobb.

Játssz el a gondolattal, vajon mi lett volna, ha az emberek felháborodnak, és tömegként nekimennek a Jézust elfogó katonáknak? Igen, sokan meghaltak volna. De kiálltak volna valamiért, ami addig fontos volt nekik. Azonban 2000 év is kevés volt arra, hogy kiálljunk azért, ami valóban fontos. Az egészségünket védőkért, a gyerekeinket tanítókért, azért, hogy ne a fejünk felett hozzanak törvényeket azok, akiket azért ültettünk a pozícióba, hogy minket képviseljenek, és ne a pártjukat vagy önmagukat.

Ne hidd, hogy mindehhez nem lehet hozzátenni!

De ha gondolatokat ébresztett benned, kérlek bátran oszd meg velünk.

                                                                 Szeretettel tőlem, nektek.