Van kiút!

2022.06.17

Pár napja egy régi kedves ismerősöm üzenete döbbentett meg.

Röviden az volt benne, hogy mennyire elkeseredett, hogy milyen gyűlölködőek lettek a környezetében az emberek. Önzőek és csak saját magukra gondolnak.

Tudod, Magdus...nem ilyenek lettek, hanem mindig is ilyenek voltak. Csak volt egy társadalmi fék, egy elvárt viselkedés, ami gátat szabott a nyílt önzésnek. Ma már ez nincsen.

Sőt.

Az a menő, aki a legönzőbb, mert ő ér el eredményeket. Na nem azért, mert olyan ügyes, vagy megérdemli...hanem azért, mert még mindig túlsúlyban vannak azok, akik inkább hallgatnak.Lehet ezen változtatni?

Lehetne végre egy normális társadalomban élni?

Persze.

Azonban nem a többieket kell megváltanod, hanem sokkal nehezebb a feladat: csak és kizárólag önmagadat.Mindenki csak a saját kicsi világáért felelős. Az, amit megmutatsz kifelé, az a te PR filmed, a reklámod, a turistacsalogatód.

Ugyanis oda vonzódik minden ember, ami számára a legfontosabbat, vagy aktuálisan a legvágyottabbat képviseli. Hogyan építsünk egy élhetőbb világot? Nem olyan bonyolult, mint hinnéd.

Holnap megmutatom az első lépéseket.

Ha egyetemen vagy bárhol kutatást végzel, több problémába is ütközöl.

A VÁGY: mióta csak elkezdődött ez a felmérősdi, kutatósdi, azóta aggódnak a kutatásért felelősök, hogy vajon jó a módszer, elég nagy-e a minta, elég változatos-e a minta, vagy hogy kicsi minta is elég....De miért is annyira fontos, hogy tudjuk, ki, mit forgat a kobakjában?

A TAPASZTALAT: Vannak egyáltalán olyan szándékok, amik nem a hatalom megszerzéséről/megtartásáról, vagy a totál felesleges dolgok eladásáról szólnak? Biztosan, csak én látok ilyen sötéten, vagy teljesen átesett a világ, benne a társadalom tudományokkal, a gazdasági érdek, a szent profit oldalára? Igen, én is látom évek óta, hogy az agyonmenedzselt fejlődés valójában egy társadalmi regresszió. A sűrűn emlegetett tudati fejlődés valójában az eddig önmagadban elnyomott vágyak kiélése, akár a másik kárára, ami megmagyarázható, érthető is lenne - a tudatfejlődés nem lehetséges a kihagyott tudati lépcsőfokok átélése, megértése nélkül. Azonban valamiért beleragadtunk a háborús zónába...abba, ahol önmagaddal vívott belső harcaid külső agresszióban nyilvánulnak meg. Figyeld csak a politikai retorikát....megvédjük a rezsicsökkentést. Harcolunk a brüsszeli nyomás ellen....stb. Európa nyugati fele ugyanez pepitában, csak ők kifelé egy álhumánus baromság mögé rejtik.Mi, a "kisemberek" meg lesünk, mint az ürge a lyukból, hogy most éppen ki, mikor, honnan zúdít valami baromságot a nyakunkba. Olyan ez, mint amikor a kutyád érzi a vihart, és rohangál a házban, hogy hová bújjon előle.

A LEHETŐSÉG: A többségben a tehetetlen düh, kevesekben a tennivágyás működik.De nincsen egy vezér, sem ember sem eszme , ami mögé ma a jószándék vezérelte kevesek be tudnának állni. Csak hamis prófétákkal vagyunk jól ellátva. Meg szlogenekkel( előre megyünk, nem hátra...mintha Rákosit hallanám a múltból...) Tudjátok a hatalom valódi birtokosa soha nem az, aki vágyik a hatalomra... hanem az, aki nem vágyik rá.Ez a paradoxon az, ami rávilágít arra, hogyan leszel képes az össznépi bolondokházát megszüntetni, átalakítani.

AZ ALAPOK : Sajnos ma valahogy úgy működik a világ, mint abban az E. A. Poe novellában, ahol a bolondok kiszabadultak, és bezárták az ápolókat meg az orvosokat....Mindezekre ráerősít egy végtelenül ostoba, poroszosnak gyenge, korszerűnek még véletlen sem nevezhető oktatási rendszer, ami érték helyett politikai szlogeneket ad át, tanulás és összefüggésekben való gondolkodás helyett elavult szabályrendszerbe kényszerít, megutáltatva a tudás minden formáját nem csak a gyerekekkel, de a szülőkkel is.

Na akkor hol is van a kiindulás?

Adva van egy önhitt, agresszív, saját magát valamiféle félisteni rangban képzelt társadalom, akik jelentős része funkcionális analfabéta, az összefüggések szó valamiféle szitok a számukra, a fizika törvényei meg felülírható baromság( ezért van a sok baleset pl.) És persze akad pár ember, aki szerint ez nem jó irány, de ugye a többség dönt, amely döntésben nem számít az iskolázatlanság, vagy a hozzá nem értés...mert ugye legalább látszatra demokrácia van. A többség pont annyira van tisztában a világ dolgaival, mint Woody Allen, a Háború és Béke mondandójával, miután gyorsolvasással elolvasta: valami oroszokról szól.

Sokan vagyunk itt, akik vágyunk a valódi változásra. Vágyunk arra, hogy végre valóban letehessük karmikus, családi terheink és egy valóban jobb világban éljünk.Meghívlak hát benneteket egy útra, amiben igen kevés lesz a mágia, de annál több az apró, napi szinten rólunk szóló, velünk kapcsolatos változás, olyan változások, amiről csak mi magunk tehetünk. Csak rajtad múlik, jössz-e, vagy maradsz.

Hazudsz magadnak egy hamis világot, vagy csinálunk egy valódit közösen?