ZENdüljön a lelked!

2020.11.18

Variációk Oshora Oshoval.

Mikor lenne a legjobb az idő egy kis elgondolkodásra, hanem pont most?

Ha érdekel, miként lehet a tudományt és az ezoterikát egységként kezelni, akkor tarts velünk ebben a karácsonyig tartó kalandban.

Az év ezen részében a Karácsonyi Bűvöletben szoktunk találkozni. A különleges helyzet azonban különleges megoldást kíván, így az idén a zen tarot és a mai világ kapcsolatával foglalkozunk.

Mielőtt belevágnánk, olvasd el kérlek EZT az írásom, hogy megértsd, mit miért mondok.

Először pontosítsuk le azt a három alapfogalmat, amivel sokszor találkozunk:

Mi is az a transzcendencia? Fel nem fogható, természetfeletti, az érzékelésen túli, az anyagi megtapasztaláson túli felsőbb valóság.

Mi a zen? Eredetileg egy buddhista fogalom, összetett jelentése van. A mi kultúránkban előszeretettel használjuk a teljes nyugalom, tudatosság, lelki béke, szellemi és fizikai egyensúly leírására.

Hogy kerül mindebbe a holisztika? A teljességre, az egészre törekvő, átfogó, az embert a kapcsolataival, érzelmi életével együtt tekintő nézőpont.

És mit jelent számomra e három együtt?

Hogy érthetőbb legyen, hasonlatokat fogok használni. Azért emelem ki, hogy ne érjen az a vád, hogy csapongok. Ugyanis mára a még olvasók is elvesztették egy lényeges tulajdonságukat. Hogy megértsék a tanmeséket.

Szóval egyszer, amikor vagy 15 éve beteg voltam, elmentem az orvoshoz. Nem volt hangom. Nem ellopták, csak hangszálgyulladásom volt. A doki mindenfélét kérdezgetett. Én meg egy darabig próbáltam némi hangot kikínlódni, de hamar feladtam.

Fogtam egy tollat és leírtam neki. Nem tudok beszélni!

Rápillantott és kérdezgetett tovább. Nem várta meg soha, amíg leírtam a választ. Ez így ment pár percig, amíg elfogyott a türelme, és közölte, hogy nem vagyok valami kommunikatív.

Nem tudtam, hogy röhögjek, mert viccel, vagy dühöngjek, mert nem figyel rám.

Végül a röhögés mellett döntöttem, mert alapból szimpatikus volt az ürge.

Jól tettem, ugyanis tényleg viccnek szánta.

Mi ebben a tanmese?

A dokiban volt érzék a holisztikára. Ugyanis egy szerelő típusú doki csak felírt volna pár gyógyszert és kiküld, hogy jobbulást. EZ a doki azonban tudta, hogy valami van a háttérben, ha egy ilyen nagyszájú nő azzal kínozza magát, hogy nem tud beszélni.

Igaza volt. A némaság napjaiban döbbentem rá, hogy mennyire pocsék a házasságom, és akkor kezdtem dolgozni rajta, hogy jobbá tegyem. Nem sikerült. Elváltunk. Mert bármi javításához két ember kell. Még egy tévéhez is. A tulajnak LEGALÁBB hívnia kell egy szerelőt. Vagyis észre kell vennie, hogy rossz a készülék.

Ma azonban az a divat, hogy kidobjuk és újat veszünk, ha anyagilag megengedhetjük magunknak, vagyis nagyjából olyan 200 000 Ft-ig neki sem állunk megjavíttatni a dolgainkat.

Ebből jogosan következtetek arra, hogy a szüleinkkel való kapcsolatok  a rokoni, vagy baráti kapcsolatok, a házasságok értéke ma átlagosan NEM ÉRI EL a 200 000 forintot. Ugyanis lazán felrúgjuk őket. Lehet, hogy csak egy flört erejéig, lehet, hogy csak egy kalandig. Megsértődnek fiatal anyák, mert a nagyi nem ugrál körülöttük 0-24-ben, miközben a nagyi maga is dolgozik. Vagy csak egyszerűen 2-3-4 gyerek felnevelése után végre szeretne kicsit élni, felnőttek között lenni. Modellcsajok után rohangászik az 50-es pasi, mert otthon csak egy kövér feleség várja, aki "nem törődik magával és slampos".

Igen mind a két oldalnak igaza van. A maga szempontjából.

Mi ebben a zen? Ha valóban békések lennének a napjaink, jutna idő és energia önmagunkra is. Ha valóban megleltük volna a belső békénket, nem kapnánk idegrohamot a napi feladatok miatt és nem menekülnének főleg a csajok evésbe. Ha valóban önzetlenül szeretnénk, és tudatosan élnénk, nem kergetnénk 20-30-40- évvel fiatalabb szeretőt, mert pontosan tudnánk, hogy más életciklusban van mint mi, és nem kapjuk vissza így sem az elvesztegetett éveink.

Mi ebben a transzcendencia? Ha mindezt valóban értenénk, jókat röhögnénk a kicsinyes játszmákra késztető élethelyzeten és bele sem mennénk. cikkajánló

Most, hogy tisztáztunk három olyan fogalmat, amit ahányan használják annyi félét értenek alatta, csapjunk is bele. 

Úgy illik, hogy elsőre megkínáljalak egy csésze teával...

Egyszer egy Nan-in névre hallgató japán zen mestert az 1900-as években meglátogatta egy professzor, annak érdekében, hogy kérdéseket tegyen fel neki a zenről. Nan-in udvarias gesztusként, megkínálta a professzort egy csésze teával.

A mester, miután láthatóan színültig töltötte a látogató csészéjét, tovább töltött. A professzor csak nézte, ahogyan a forró ital mindenhová szerteszét folyik, és mikor már képtelen volt türtőztetni magát, felkiáltott:

- Már tele van! Ne töltsön többet!

- Így van - felelt mosolyogva a mester, és így folytatta: ehhez a csészéhez hasonlóan ön is tele van a saját véleményével és feltevéseivel. Hogyan mutathatnám meg magának mi a "zen", ha nem üríti ki előbb a csészéjét? Forrás

Én is ugyanazt kérem tőled. Enged kiürülni az elmédet, és ne hagyd, hogy a prekoncepcióid vezessenek.

Osho tarotja egy lényeges elemmel különbözik a hagyományos tarottól. Amíg a hagyományos kártyák minden esetben spirálisan egyre emelkedő szinten újra és újra végigjáratják veled az ember földi útját, itt van lehetőség a spirálisból való kitörésre. Ezt jelképezi a Mester lapja.

Egyfajta kitörés az örökké ismétlődő játszmákból.

A kártyákat nem sorrendben mutatom meg neked.

Felteszek egy kérdést, és két lapot húzok. Így azon túl, hogy megismered a kártyákat, egy nagyon személyes, és hihetetlenül intim pillanatot is kapsz az életemből.

Megmutatom neked, hogy bár mesterré avattak pszichotronikából, tarot-mesteri fokozatom is van, pszichológiát, pedagógiát tanultam sok egyéb mellett, mennyire sok mindenre keresem én magam is a választ.

Az első kérdésem - nem véletlenül-, mi segít, mi visz előbbre a mostani szinte reménytelen helyzetben?

II. Belső hang

Ha bensődben meglelted saját igazságodat, akkor létezésedben semmi nem maradt, ami után kutathatnál. Az igazság teáltalad nyilatkozik meg, ha kinyitod a szemed, az igazság nyitja ki a szemét, ha becsukod, az igazság csukja be.

Ez egy hihetetlen meditáció!

Azonban a megértése alázatot kíván.

Ha sétálsz az igazság sétál, ha alszol az igazság nyugszik, ha beszélsz az igazság szól, ha becsukod a szád,az igazság hallgat.

Miután meggyógyultál, sutba dobhatod a meditációt, a gyógyszereid, mert egy magasabb síkon élsz.

Egész életed szavak nélküli imádsággá válik.

Mi is ez a belső hang? Ki szól, amikor belső hangod hallgatod?

Te mit gondolsz?

Mielőtt tovább lépnél, írd le! Bármit kérdezek, ha még oly költőinek is tűnik, keress rá választ önmagadban, mielőtt továbbolvasnál.

A belső hang a szív szava.

Ma, amikor számtalan hang csábít különböző irányokba, igen nagy szükségünk lenne a belső csendre.

Azonban a legtöbben ezt kívül keresik. Ezért alakul ki parázs vita egy olyan természetes dolog miatt, hogy kukorékol a kakas, vagy hogy ugat a kutya. Sokakat még a madárdal is idegesít.

Akkora zaj van bennük, hogy már a saját létezésüktől is idegrohamot kapnak.

Ha te is egy vagy közülük, ideje, hogy megismerd a szíved szavát.

Az igazságnak nincsen szüksége büntetőfékezésre, nem szorul arra, hogy ordítva a másik képébe vágják. Az igazság csak mosolyog, hiszen tudja, mindez kell ahhoz, hogy megelégeld saját magad fontoskodását.

Ahhoz, hogy ezen az állapoton túl tudj lépni- mielőtt megőrjíted a családod...-,

tanulj meg összpontosítani.

Igen egyszerű gyakorlattal segíthetsz magadnak.

Csak gyújts meg egy gyertyát és figyeld a lángot. Hagyd, hogy a zajok felerősödjenek, majd eltűnjenek benned.

Tudod baromi könnyű az igazság kardjának hinni magunkat. Ma sokan sokféle igazságot hirdetnek. Elfelejtettük, milyen értékek is azok, amik mellett minden korban következetesen ki kellene állnunk, ami nem korszakfüggő, ami kívül esik a trendeken.

Ahogyan azt is, hogy az igazságnak, mindaddig, amíg zajban születik, sokféle oldala van.

Az én igazságom, nem a te igazad.

A barom sofőr, aki a pályán a leállósávban száguldva kerüli ki a dugót a maga szemszögéből igaza van. Ahogyan neked is, amiért a pokolba kívánod érte.

Lehet, hogy a kórházba sietne, lehet, hogy rosszul van, elképzelhető, hogy a főnöke ordít vele a telefonban:

  • Hol a fenében van megint! Miért nincsen az asztalomon a jelentés!

De az is, hogy egyszerűen kihasználja a lehetőséget, amit eddig szabályok tiltanak. De a meggymag gyűjtését is tiltották és volt, aki évekig ült érte börtönben, míg ma már nem is értené senki, hogy miért tilos.

Amikor az igazság bajnokának hívod magad- tudom, csak titokban-, akkor a magad igazát véded. A másik ember ugyanezt teszi. Az oka pedig egyszerűen az, hogy olyan szabályt akarunk ráerőltetni, amit nem ért, amivel nem tud azonosulni.

Legyen az a kötelező maszk vagy egy megállni tilos tábla.

A csoport szabályai mindenkire vonatkoznak. Azonban ha azt látja a többség, hogy igenis vannak olyanok, akik a szabályok felett állnak, akkor a csoport erkölcsileg összeomlik.

Erkölcsi tartás - szabályok- nélkül pedig nem létezik csoport.

Amikor ezzel az alappal szembesülsz, mindig tedd fel magadnak a kérdést:

Mennyire veszem tudomásul a mások szempontjait?

Hol tartok egy 10 es skálán, ahol az empátia a 10 és az önérdek minden áron való érvényesítése a 0?

A skálán úgy tudod magad a legegyszerűbben besorolni, ha megnézed, hányszor szegted meg az alap közlekedési szabályokat egy hét alatt? Ha egyszer sem, akkor azt is kérdezd meg magadtól, hogy mennyit dühöngtél azért, mert mások megteszik?

Nem, nem a közönyre akarlak szoktatni. Hanem arra, hogy megértsd, a másik bűne is a te bűnöd, mert úgy viselkedsz, ahogy. Azzal, hogy üvöltesz a forgalomban, nem lesz jobb.

Az egészséges önérdek védelme és a tahóság eltűrése nem azonos. Ahogyan nem kell taplónak lenned azért, mert úgy érzed, neked valami jár.

Mi t gondolsz, neked mivel tartozik az élet?

Miért ?

Amikor azt mondod, tartozik neked az élet, valójában ki tartozik kinek?

Senkinek sem jár semmi. De megdolgozhatsz érte szeretettel, udvariassággal.

Lehetőségek

A lap a tűz, a cselekvés sora, a hagyományos tarotban a botok lennének.

Milyen érdekes kapcsolat! Egy elméleti kérdésre egy cselekvést jelentő lapot kapni!

Tudjátok az ezoterika, a spiritualitás nem elmélyedés és üldögélés. Hanem aktív cselekvés. Valamilyen tett, amivel remélhetőleg jó irányba mozdul el egy megrekedt élet.

Attól, hogy megtanulsz mindent, ami a kezedbe kerül, még nem jutsz előbbre. Ezer évig is meditálhatsz, elképzelheted, hogy te mennyire sikeres vagy, amíg nem emeled meg a kis segged, addig ugyanaz a csóró maradsz, aki voltál. A tanulásra fordított idő meg kidobott idő marad.

Hiába tanulsz meg egy könyvtárra valót, ha nem változtatod át cselekvéssé, holt tudás marad. Pedig minden tudás csak annyit ér, amennyire előbbre viszi az életed.

Tele vagyunk lehetőségekkel. Azonban elméd bármilyen korlátot képes elfogadni. Ez egy élettel összeegyeztethetetlen dolog! Hiszen a létnek mi szabna határt? És mi van a korláton túl? Egy másik láthatár!

Ne érd be a szomszédod konyhájának unalmas képével, hiszen sokkal több mindent felfedezhetsz!

Ha szeretsz utazni, akkor már érted, csak nem jól gyakorlod. De kezdetnek kiváló dolog utazni! Az utazással felszakadnak a korlátok! Ráébredsz, hogy minden kanyar mögött vár valami új!

Ha soha ki sem teszed a lábad a városodból is megtapasztalod a változást, azonban az élmény szűk lesz. Szállj fel egy repülőre! Menj egy kört Budapest a Duna-kanyar vagy az Alföld felett! Érted már mennyivel nagyobbra nő a látóhatárod? Lent a földön sincsen ez másként. Csak a perspektíva más. De attól, hogy nem látsz át a szemben álló tízemeletesen, attól még van mögötte más. Ha ez igaz az unalomig ismert utcátokban, miért gondolod, hogy máshol nem igaz?

Amikor megtanultad szeretni önmagad, elérted a függetlenséged. Ilyenkor könnyedén együtt tudsz működni másokkal. Oldott és nyugodt vagy. Önmagaddal való összhangod megmutatja, hogy a létezés pontosan azt fogja eléd hozni, amire szükséged van. Élvezd a repülést és adj hálát a lehetőségekért.